Home
Dobro došli na našu web Prezentaciju

Прва седница Скупштине општине Жагубица у 2018. години 

 16 sednica SO Zagubica 2018Дана 08. марта одржана је прва седница Скупштине општине Жагубица у 2018. години, иначе XVI по реду.

Усвојене  тачке Дневног реда образложила је председник Скупштине Оливера Пауљескић, која је и захвалила одборницима на активном учешћу и истакла да је најбитнија усвојена Одлука ребаланс буџета за 2018. годину.

Седници је присуствовало 24 од 33 одборника,а Дневни ред садржао је 27 тачака.

Председник општине Жагубица Сафет Павловић, је припадницама лепшег пола и одборницама у Скупштинској сали,честитао 8. Март, Међународни празник - Дан жена и у знак пажње поделио руже.
comments
 

Савети пацијентима о елекронским рецептима

 Dom zdravlja u Zagubici poceo sa el receptimaЕлектронски тзв. обновљиви рецепти у Дому здравља у Жагубици почели су да се примењују од 15. децембра 2017. године.

 

Директор Дома здравља др Весна Стојиловић, истакла је, између осталог, да је то за пацијенте новина и да су вероватно из тог разлога помало неповерљиви према новом поступку издавања.  

„Врло често промаше заказани термин назначен на рецепту, те се након тога јавља велики проблем јер поново морају код лекара“, рекла је др Весна.

За здравствено особље прописивање терапије на електронским рецептима представља знатно олакшање.

Оно што је свакако важно јесте и податак да су сви запослени у здравственој установи на располагању за питања корисника о новинама, које представљају велику промену и напредак у досадашњој пракси прописивања и подизања лекова на рецепт.


comments
 

Пролећно ђубрење пшенице

 Prolecno djubrenje zemljista 2018Прва пролећна прихрана пшенице крајем фебруара или почетком марта има највећи утицај на висину приноса, иако на принос такође утиче и прихрана у фази влатања и евентуално класања.

Како је навео Томислав Рајковић, директор Канцеларије за пољопривреду Општине Жагубица, количина хранљивих елемената коју пшеница усваја повећава се у фази бокорења и тако активно усвајање траје све до краја фазе класања. А недостатак азота у овом периоду сигурно води смањењу приноса.

Примена одговарајуће количине азота у одвојеним прихранама обезбеђује биљци стално присуство азота, а произвођачима омогућава флексибилност реаговања на измене временских прилика.

Трећа прихрана у фази класања је ретка и зависи од стања усева, сорте пшенице и влажности земљишта. Тако, код квалитетнијих сорти, биљакама у овој фази треба обезбедити 5-10 кг/т очекиваног приноса како би се осигурао висок садржај протеина у зрну. 


comments
 

Школа фудбала “Горњак” у Крепољину

 Skola fudbala Gornjak KrepoljinВећ скоро годину дана у Крепољину успешно ради школа фудбала.

Бојан Најдановић председник Спортског фудбалског удружења „Горњак“  из Крепољина, говорио је о самој идеји оснивања школе, као и осталим актуелним темама.

По његовим речима школа фудбала оформљена је на иницијативу Сафета Павловића, председника општине Жагубица, самих родитеља, деце, као и спортских радника. Школа за сада функционише веома добро, а тренутно гравитира око 40 – 50 детета.  Упис заинересованих је у току, а школа је бесплатна.

Љубиша Царановић, тренер, говорио је о активностима деце са посебним задовољством изражавајући наду да ће тако бити и надаље. Постигнути успеси за веома кратак временски период говоре и више од речи, а најбитније је да деца воле тај спорт и да им је пружена могућност да се разоноде и науче да правилоно играју фудбал.

comments
 

Novi polasci Darkom Žagubica

Linija Smederevo - Beč

Polazna stanica:

Smederevo, AS

 

Dolazna stanica:

Bec, Südtiroler Platz

 

Polazak:

19:00

 

Dolazak:

06:15

 

Broj reda vožnje:

Darkom

D2250-0-0-002

 

Udaljenost:

664km

 

Stanica - Stajališta

Datum

Polazak

Dolazak

Smederevo, AS

OD sad i Sredom

pol. 19:00

 

Kelebija, Državna granica (RS)

pol. 22:45

dol. 22:45

Tompa, Državna granica (HU)

pol. 23:15

dol. 23:15

Hedešhalom, Državna granica (HU)

pol. 04:45

dol. 04:45

Nikelsdorf, Državna granica (AT)

pol. 05:15

dol. 05:15

Bec, Südtiroler Platz

 

dol. 06:15

Linija Beč - Smederevo

Polazna stanica:

Bec, Südtiroler Platz

 

Dolazna stanica:

Smederevo, AS

 

Polazak:

18:00

 

Dolazak:

05:15

 

Broj reda vožnje:

Darkom

D2250-0-0-004

 

Udaljenost:

664km

 

Stanica - Stajališta

Datum

Polazak

Dolazak

Bec, Südtiroler Platz

OD sada i Sredom

pol. 18:00

 

Nikelsdorf, Državna granica (AT)

pol. 19:00

dol. 19:00

Hedešhalom, Državna granica(HU)

pol. 19:30

dol. 19:30

Tompa, Državna granica (HU)

 

pol.01:00

dol. 01:00

Kelebija, Državna granica (RS)

pol. 01:30

dol. 01:30

Smederevo, AS

 

dol. 05:15


comments
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sledeća > Kraj >>

Strana 3 od 6