Home
Dobro došli na našu web Prezentaciju

 Medjunarodni dan maternjeg jezikaМеђународни Дан матерњег језика обележен је и у жагубичким школама, кроз едукације ученика.


Катарина Гаузановић, професор Српског језика и књижевности у Основној школи „Моша Пијаде“ у Жагубици, истакла је да је наш матерњи језик, Спрски, кроз векове пролазио кроз разне промене.

Један од начина на који наставно особље О.Ш. „Моша Пијаде“ успева да утиче на ученике да читају и обогаћују фонд речи и да чувају свој матерњи језик јесу и „новине“ које код деце изазивају велико интересовање .

Односе се, пре свега, на читалачки клуб основан пре око 2 месеца који за сада  броји 20  ученика, који учествују у радионицама где претежно читају романе намењене деци узраста од 11 до 14 година.


comments
 

 Vakcinacija pasa u opstini zagubicaВетеринарска станица “Хомоље вет” у Жагубици свакодневно спроводи активности у интересу заштите животиња против разних заразних болести.

Један од најважнијих корака ка њиховом здрављу свакако јесте и вакцинација. 

Како је навео директор ове установе др ветеринарске медицине Зоран Илић, оно што је тренутно актуелно и што ће се у општини Жагубица спроводити наредних дана јесте вакцинација паса против беснила која је обавезна. 

Болест људи, која проистиче као последица занемаривања вакцинације, је  управо и разлог више због кога треба консултовати ветеринара и утврдити план вакцинације ваших љубимаца.

comments
 

 Vaskrsnji postВаскршњи или Велики пост сматра се најстрожим у хришћанству. Увек почиње понедељком и траје седам недеља.

Пост подразумева уздржавање од мрсне хране, али сам тај подвиг, како се истиче, није довољан ако га не прате и уздржавање од рђавих мисли, жеља и дела, праштање, покајање, молитве и чињење доброг.

Како је навео Саша Серафимовић, јереј крепољинске парохије, васкрскршњи пост је по својој форми тежи од свих других постова, јер захтева више енергије и улагање већег труда у сам физички део поста, јер се већина дана понедељак, среда и петак посте на води.  Риба се, у васкршњем посту, једе на празник Благовести и на празник Цвети.

Укупно време трајања посног периода је 48 дана, а пост се завршава празником Васкрсења који се обележава 8. 9. и 10.априла. 


comments
 

 Zimska skola pcelarstva pocinje u ZagУдружење пчелара “Врело Mлаве” организује зимску школу пчеларства.

По речима Илије Аврамовића, председника Удружења, скуп овакве врсте први пут је организован  прошле године где је заинтересованост била изузетна. Најављујући  овогодишњу трибину изразио је наду да ће пчелари узети учешће и том приликом захвалио локалном руководству на подршци при самој реализацији. 

Школа пчеларства почиње у петак, 23.Фебруара,а завршава се у недељу 15. априла. Одржаваће се сваког петка од 18 сати у сали Пчеларског центра у Жагубици.  


comments
 

 Pijacan dan u zagubiciПијачан дан у Жагубици, понедељак, иако хладан и помало ветровит, по речима купаца и продаваца био је веома занимљив, а цене шаролике.

Пазарило се углавном најосновније и у малим количинама. Продавци кажу да се цене воћа и поврћа не мењају већ дужи временски период, а да купаца због опште беспарице нема.

Упоређујући године уназад, продавци који већ више од деценије тргују и продају на жагубичкој пијаци, кажу да је у односу на радији период велика разлика:

"Роба је стварно квалитетна и цене нисмо мењали практично још од прошле године, али без обзира на то купаца због беспарице нема", каже већина продаваца, док се купци не жале на цене.

Евидентно је да је у зимском периоду и у време кад нису празници због тешке економске ситуације и број тезги на зеленој пијаци у Жагубици све мањи.


comments
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sledeća > Kraj >>

Strana 5 od 6