Home Toma Zdravkovi?
Toma Zdravkovi? PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
petak, 16 februar 2018 13:10

Toma Zdravkovi?

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Toma Zdravkovi?
Toma Zdravkovi?.jpg
Toma Zdravkovi?
Osnovne informacije
Punoime Tomislav Zdravkovi?
Drugaimena Toma
Datumro?enja (1938-11-20)20. novembar 1938.
Mestoro?enja Aleksinac
Kraljevina Jugoslavija
Datumsmrti 30. septembar 1991.(1991-09-30) (52 god.)
Mestosmrti Beograd
SR Srbija, SFRJ
Aktivniperiod 19561991.
Zanimanje peva?, kompozitor
anr(ovi) narodna muzika
Izdava?kaku?a Jugoton

Tomislav Toma Zdravkovi? (Aleksinac, 20. novembar 1938 Beograd, 30. septembar 1991) je bio srpski peva? narodne muzike, kompozitor i pesnik.

Biografija

Njegovi roditelji, majka Kosara i otac Duan imali su petoro dece. Tomislav se rodio tre?i po redu, u nedelju 20. novembra 1938. godine kada je porodica ivela u Aleksincu. Pred rat Duan je preselio porodicu u rodno Pe?enjevce, koje se nalazi u blizini Leskovca. Kao vrlo mlad je preao u Leskovac zbog nezaposlenosti. Bio je boem, a srpski list Kurir ga ?ak naziva i prvim boemom srpske narodne muzike.[1] ?etiri puta se enio. Iako je alkohol bio najve?i neprijatelj njegovog zdravlja, do poslednjeg dana je pio. Dugo se mu?io sa rakom prostate, ali se nije pridravao saveta lekara. Imao je tri brata: Aleksandra, Ivana i Novicu, koji je tako?e peva?. Imao je i jednu sestru, Mirjanu.

Poslednji koncert i javni nastup imao je u Beogradu, u restoranu Ambasador", maja 1991. godine.[2]

Toma Zdravkovi? je bio ?ovek koji bi jednoga dana bio ekstremno bogat, a ve? slede?eg nije imao ni za hleb i mleko. Veruje se da kada je umro, nije imao para ni za sahranu, jer je navodno sve potroio na poroke. Preminuo je u ponedeljak 30. septembra 1991. godine u Beogradu, u 53. godini ivota. Sahranjen je na Centralnom groblju u Beogradu.

Na dvadesetogodinjicu smrti u Gradskom parku u Leskovcu je otkriven njegov spomenik u prirodnoj veli?ini,[3][4] a u selu Pe?enjevce spomen plo?a sa natpisom: Dao sam vam duu svoju....[5] U Pe?enjevcu je 2014. godine otvoren restoran Tomina pri?a. 28. septembra 2016. godine odran je u Beogradu veliki koncert njemu u ?ast.[6]

Karijera

Svoju peva?ku karijeru je zapo?eo prvo u Leskovcu, a zatim i u Beogradu, u kafanama. U po?etku je imao vrlo malo uspeha,[7] ali je kao ve? iskusan peva? do?ekao eru masovne proizvodnje plo?a i kaseta, te je vrhunac svoje slave doiveo 1980-ih.

U ve?ini njegovih pesama violina daje melanholi?nu atmosferu. Uglavnom je tekstove za pesme sam pisao i skoro uvek su bile autobiografske. Re? je o kafanskim, ljubavnim pesmama, kojima dodatni duh daje njegov umiruju?i glas, u kojima se uglavnom govori o neuzvra?enim ljubavima i patnjama.

Iza sebe je ostavio mnotvo pesama koje su i dan danas veliki hitovi. Neke od najpoznatijih su Da l je mogu?e, Branka, Dotako sam dno ivota, Kafana je moja sudbina, Prokleta nedelja itd.

Tomin veliki prijatelj Kemal Monteno je napisao pesmu o njemu, koju je Toma snimio, Pesme moje.

Njegov ro?eni brat, Novica Zdravkovi?, je tako?e peva? narodne muzike.

Na filmu

Toma Zdravkovi? se pojavljuje u ulozi peva?a u dva filma (Balkan Ekspres 1983. i Bolje od bekstva 1990.), kao i u poslednjoj sceni filma Kako je propao rokenrol" (1989), i dve TV serije (Doktorka na selu 1982. i Bolji ivot 1987). Tako?e, imao je i kratko pojavljivanje u jednom ske?u TV serije Top lista nadrealista" (1990).

Diskografija

Singlovi

  • Essagerata (1964) (Diskos)
  • Dan po dan prolazi (1965) (Diskos)
  • Kad zora zarudi (duetska plo?a sa Milinom Stefanovi?) (1967) (Diskos)
  • Detelina s' ?etir' lista (duetska plo?a sa Milinom Stefanovi?) (1967) (Diskos)
  • Ciganka (1968) (Jugoton)
  • Ja nemam ba nigde nikog na ovom svetu (1968) (Jugoton)
  • Rogonja (1968) (Jugoton)
  • Dok tebe nisam sreo? (1969) (Jugoton)
  • Odlazi, odlazi (1969) (Jugoton)
  • Nedmija (1969) (Jugoton)
  • Kad se voli, to se rastaje (1970) (Jugoton)
  • Boli, boli, boli (1970) (Jugoton)
  • Sliku tvoju ljubim (1970) (Jugoton)
  • Dete ulice (1970) (Jugoton)
  • to te ve?eras nema (1971) (Jugoton)
  • Poslednje pismo (1971) (Jugoton)
  • Pesma o Kitty Swan (1971) (Jugoton)
  • ivorade (1972) (Jugoton)
  • No?as sam tuan, Ciganko moja (1972) (Jugoton)
  • Stojane, sine (1973) (Diskoton)
  • Prokleta nedelja (1973) (Diskoton)
  • Sutra se vra?am ku?i (1974) (Jugoton)
  • Jugoslavijo (1978) (Jugoton)
  • O, majko, vrati se (1979) (PGP RTB)
  • Umoran sam od ivota (1980) (Jugoton)
  • Zbogom, moja mladosti (1980) (Sarajevo-disk)
  • Mirjana (1980) (Jugoton)
  • Svirajte, cigani (promo singl) (1988) (Jugoton)

Albumi

  • Toma Zdravkovi? (1971) (Jugoton)
  • Toma Zdravkovi? (1973) (RTV Ljubljana)
  • Nikad ne?u da te zaboravim (1976) (Jugoton)
  • Toma Zdravkovi? (1979) (RTV Ljubljana)
  • ?ekaj me... (1981) (Jugoton)
  • Dva smo sveta razli?ita (1983) (Jugoton)
  • Toma Zdravkovi? (1984) (Jugoton)
  • E, moj brate (1986) (Jugodisk)
  • Da l' je mogu?e (1987) (Jugoton)
  • Evo me opet (1988) (Jugoton)
  • Kafana je moja istina (1990) (Jugoton)

Festivali

  • 1969. Beogradsko prole?e - Dok tebe nisam sreo
  • 1969. Ilida - Odlazi, odlazi (II nagrada publike)
  • 1970. Beogradski sabor - Sliku tvoju ljubim
  • 1970. Ilida - Boli, boli, boli
  • 1971. Beogradski sabor - Poslednje pismo (III nagrada)
  • 1971. Pesma leta - to te ve?eras nema (II nagrada publike)
  • 1972. Kup peva?a (VIII mesto)
  • 1979. Hit leta
  • 1979. Hit parada - O, majko, vrati se
  • 1984. MESAM - Dotak'o sam dno ivota
  • 1986. Vogo?a, Sarajevo - Fatima
  • 1987. Mesam - Ana, ne pii pisma (Godinja nagrada najboljem peva?u)
  • 1988. Vogo?a, Sarajevo - Osmice
comments