Home Lepa Brena
Leba Brena PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
petak, 16 februar 2018 19:24

Lepa Brena

?? ??????????, ???????? ?????????????
    
Lepa Brena
Lepa brena.jpg
Brena (2007)
Osnovne informacije
Puno imeFahreta Jahi?
NadimakBrena
Datum ro?enja(1960-10-20)20. oktobar 1960.?(57 god.)
Mesto ro?enjaTuzla (SR BiH)
? FNR Jugoslavija
Aktivni period1980danas
UniverzitetUniverzitet u Beogradu (PMF)
Izdava?ka ku?aPGP-RTB
Diskoton
ZaM
Grand produkcija

Fahreta Jahi?-ivojinovi? (Tuzla, 20. oktobar 1960), poznatija kao Lepa Brena, jugoslovenska je folk, pop-folk i pop peva?ica i estradni menader poreklom iz Bosne i Hercegovine. Jedna je od komercijalno najve?ih i najuspenijih peva?ica na prostoru bive SFRJ sa vie od 40 miliona prodatih plo?a ili nosa?a zvuka, u toku svoje profesionalne muzi?ke karijere koja traje preko 35 godina, odrala je preko 300 muzi?kih koncerata i imala je preko 800 javnih nastupa, uklju?uju?i i nastupe na televiziji, na filmu i u pozoritu, dok je bila glavni vokal u muzi?koj grupi " Lira ou " kasnije "Slatki greh" tokom 1982. do 1991.godine, imala je turneje i odrane koncerte po ?itavoj bivoj Jugoslaviji, u Bugarskoj i u Rumuniji, ali i irom sveta. Brenin privatni ivot, kao i njen javni ivot su od samog po?etka bili pod okom medija i javnosti kao i njen stil obla?enja i pevanja, kako i zbog njenih izjava i stavova o muzici, modi i seksualnosti. Supruga je srpskog tenisera Slobodana Bobe ivojinovi?a, s kojim ima dva sina Stefana ivojinovi?a, koji je tako?e peva? i Viktora. Njeni najve?i muzi?ki hitovi su pesme "Jugoslovenka", "Dama iz Londona", "?a?ak,?a?ak", "Ma?e moje", "Poeli sre?u drugima", "Perice, moja merice", "Robinja", "Miki, Mi?o", "Duge noge", "Mile vole disko", "Sitnije, Cile sitnije", "Zrno bibera", "eik", "Luda za tobom", "Ti si moj greh", "U?i slobodno", "Ljubav nova", "Pazi kome zavidi", " Ja nemam drugi dom", " Boli me uvo za sve", "?ik pogodi", "Sanjam", "Hajde da se volimo", "Jano", "Uradi to" i mnogi drugi hitovi.

Karijeru na estradi po?ela je 1980. sa Lira ouom. Njena popularnost u Jugoslaviji rasla je veoma brzo. Ve? od pojavljivanja u filmu Tesna koa, postaje prepoznatljivo lice, veoma prisutno u medijima. Sa Saom Popovi?em je suvlasnik Grand produkcije.


Detinjstvo i po?eci

Fahreta Jahi? je ro?ena u Tuzli, 20. oktobra 1960. godine, u muslimanskoj porodici. Odrasla je u Br?kom. Njen otac Abid je radio kao medicinski tehni?ar, dok joj je majka, Ifeta, bila kroja?ica. Fahreta je bila njihovo tre?e dete ima brata Faruka i sestru Faketu. Premda su iveli skromno, u jednosobnom stanu, Jahi?eva kae da je imala bezbrino detinjstvo i da joj nikada nita nije nedostajalo.[1]

Ve? tada je prime?en njen dar za pevanje. Ona bi najpre sluala pesme na gramofonu, a potom okupljala porodicu i pevala one koje je nau?ila. Bila je nestano dete, pa je tako u petom razredu osnovne kole po kazni morala da peva na takmi?enju Mladi graditelji, gde osvaja prvo mesto sa pesmom Kemala Montena Sviraj jo prijatelju moj. Zavrila je Osnovnu kolu Zaim Muanovi?, gde je bila ?ak generacije.[2]

Osim za muziku, Fahreta je bila talentovana i za sport. Bila je 176 centimetara visoka i trenirala je koarku u br?anskom klubu Interplet, gde joj njen trener i profesor fizi?kog vaspitanja Vlada Bajer, igrom slu?aja, daje nadimak Brena (lepa devojka).[3]

Ubrzo je shvatila da ono ?ime zaista eli da se bavi jesu pevanje i oubiznis. Nakon uspeha na Mladim graditeljima, Brenu prime?uju momci iz benda Judeksi (Yudexi) i nude joj da peva s njima. Jedan mali period proveli su zajedno, gostuju?i po domovima kulture, igrankama i takmi?enjima, nakon ?ega su se razili. Fahreta je nau?ila da peva strane pesme koje je publika volela, iako je kod ku?e pevala isklju?ivo sevdalinke, koje je volela njena majka. Godine 1979. zavrava gimnaziju i seli se u Beograd, gde upisuje turizam na PMF-u Univerziteta u Beogradu.[4]

Lira ou

Lepa Brena i Slatki greh

Uporedno sa Breninim studiranjem, i njen mla?i brat je iao u srednju kolu, dok sestra nije mogla da na?e posao. Pola o?eve plate slato je u Beograd, a od druge polovine se izdravala porodica Jahi?. Brena je stoga nakon godinu dana studija napustila fakultet i vratila se u Br?ko, gde je po?ela da peva za honorar. Vrlo brzo je dobila stalan angaman na igrankama i veseljima; bila je poznato lice u gradu, mala koja je pevala rok. U Br?kom je po?etkom osamdesetih gostovao novosadski sastav Lira ou, na ?elu sa Aleksandrom Saom Popovi?em. Poto im se ba u to vreme peva?ica Spasa bila udala, oni su na turneji raspisali konkurs da trae novi glas.[5]

U Br?kom su ih svi upu?ivali na rokerku koja peva u Domu kulture Vasa Pelagi?. ?lanovima benda je otresita devojka u po?etku izgledala smeno, kao uostalom i njena izjava: Generalno, ne pevam narodnjake, ali ?u nau?iti. Iako su vrlo brzo dogovorili posao, njeni roditelji su se pobunili. Njen otac nije eleo da mu ?erka bude kafanska peva?ica. Ube?ivanje je trajalo mesecima, i nakon Breninog stava ako me ne pustite, oti?i ?u i sama, roditelji su popustili. Fahreta je 5. aprila vozom otputovala u Ba?ku Palanku, gde je sutradan imala nastup.[6]

Ve? 6. maja 1980. Brena je u hotelu Turist imala prvi nastup sa bendom. Posle brojnih angamana irom Srbije i dve godine rada, Lira ou 1982. dobija stalan posao u hotelu Park u Novom Sadu. Premda je najve?u panju zavre?ivala svojim pevanjem, Fahreta je ?esto bila kritikovana zbog oskudnog odevanja. Uzor su joj bile zvezde pop kulture i seksualne revolucije, i Brena je sama crtala kostime i slala ih majci da joj ih saije. Iako se Ifeta bunila kada bi videla o kakvim se komadi?ima garderobe radi, uvek bi uradila kako joj ?erka kae.[1]

Pored stila, kritikovana je i njena teina, jer je mali viak kilograma za tadanje standarde bio primetan. Lepa Brena je u jednom intervjuu iz 1982. rekla da ?e se obla?iti kako ona eli: Lajza Mineli je u ?etrdeset petoj godini pevala u ortsu i halterima u filmu Kabare. A da ne govorim o Tini Tarner... to da podilazim lanom moralu? Ne stidim se svoga tela.[7]

Izgradnja karijere

Posle slave ste?ene u Parku, na jesen 1981. godine usledio je angaman u beogradskom Tau, kada po?inje Brenin put ka zvezdama. Direktor Taa i nekadanji koarka Vladimir Cvetkovi? preuzeo je ulogu Breninog prvog menadera. On je upoznaje sa Milutinom Popovi?em Zaharom i on joj snima LP sa deset razli?itih pesama za PGP RTB. Iste godine i menja ime benda Lira ou u Slatki greh. Na ovom albumu se nala i legendarna pesma ?a?ak, ?a?ak sa kojom su se Lepa Brena i Slatki greh pojavili na Hit paradi.[6]

Kao neprikladno obu?enu, Jovan Risti? ju je isekao iz programa i dao Milovanu Ili?u Minimaksu. Minimaks u svojoj emisiji Preteno vedro koristi taj snimak ele?i da bude duhovit i dodaje joj epitet lepa. Svojom popularno?u Brena postaje interesantna i ljudima iz sveta filma. Igraju?i sebe pojavljuje se u filmu Tesna koa.[6]

Godine 1983, ponovo u saradnji sa Zaharom, objavljuje i drugi album za PGP RTB. Pesme Mile voli disko, Duge noge i Dama iz Londona postaju mega hitovi. Na Jugoviziji, jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije, Lepa Brena se pojavljuje sa pesmom Sitnije, Cile, sitnije. Iako te takmi?arske ve?eri nije uspela da pobedi, pesma ipak postaje najtiraniji singl te godine. U tom periodu upoznaje i Raku ?oki?a, direktora tadanje Estrade Kikinda, koji ubrzo postaje njihov novi menader i izvrni producent.[8]

Raka preuzima potpunu brigu o Breninoj karijeri. Nedugo potom sledi i prva velika turneja po Jugoslaviji. U okviru te turneje, Lepa Brena i Slatki greh kao prvi narodnjaci odravaju 17 uzastopnih koncerata u beogradskom Sava centru. Na stadionu mostarskog Velea pod Belim bregom peva pred oko 30.000 fanova. Album Bato, bato izdat je 1984. godine. Novi imid bio je popra?en i novim muzi?kim stilom, druga?ijim od onog koji je negovao Popovi?. Popularno nazivana kafanska devojka zamenjena je vie pop melodijama, a tekstovi su bili provokativniji, pevljiviji i pristupa?niji irokim masama.[8]

Te godine Raka ?oki? ponovo okuplja grupu ljudi sa filmskog platna, reditelja Mi?u Miloevi?a i scenaristu Siniu Pavi?a. Zajedni?ki prave filmsku komediju Nema problema, ?iji je cilj bio promovisanje Brene i Slatkog greha. Film doivljava ogroman uspeh i kao najgledaniji te godine osvaja Oskar popularnosti. Uporedo sa ovim albumima, Lepa Brena uspostavlja saradnju sa Miroslavom Ili?em i snima duet Jedan dan ivota i pesmu ivela Jugoslavija!.[9]

U sarajevskoj Skenderiji pravi koncert i iste, 1984. godine pripada joj ?ast da spektakularno otvori Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Te godine Brena i Slatki greh ostvaruju i seriju uspenih koncerata po Evropi, Americi, Kanadi i Australiji. Samo na koncertu u Sidneju, Lepu Brenu je slualo i gledalo 12.000 ljudi. Godine 1985. izdaje svoj ?etvrti album, Pile moje. Organizuje i novu veliku jugoslovensku turneju, koja je trajala nekoliko meseci. U Rumuniji, u Temivaru, na stadionu Dan Paltinianu pevala je pred 60.000 ljudi. To se ponovilo 15. juna 2012. godine.[10]

Godine 1986. Lepa Brena se po drugi put pojavljuje na jugoslovenskom takmi?enju za Pesmu Evrovizije. Ni ovaj put joj nije polo za rukom da osvoji naklonost irija. Na prole?e je objavila svoj peti album pod nazivom Voli me, voli. Iste godine sa pop-rok grupom Alisa snima duet Posle devet godina, poznatiji kao Hej, hej, de?a?e.[11]

Hajde da se volimo

Do kraja 1986. godine Brena je postala jedna od najpoznatijih javnih li?nosti Jugoslavije, ali i u?vrstila poziciju seks-simbola.[7][12] Menader Raka ?oki? osmislio je da Brenin slede?i album bude pra?en filmom u kojem ?e ona igrati glavnu ulogu. Ova ideja je uspeno realizovana i 1987. godine snimljen je film Hajde da se volimo, uz koji je objavljen i istoimeni album. Na osnovu ste?enog uspeha, odlu?eno je da se snime dva nastavka Hajde da se volimo 2 (1989) i 3 (1990) popra?ena albumima ?etiri godine i Boli me uvo za sve. Hitovi sa ovih albuma bili su Hajde da se volimo, Golube, On ne voli me, Udri Mujo, Biseru beli, Ja pripadam samo tebi, Poeli sre?u drugima, Jablane i ?ik pogodi.[13]

U turbulentim godinama krajem osamdesetih i po?etkom devedesetih, Lepa Brena i Slatki greh godinje su odravali i preko 350 koncerata, pa i dva koncerta u istom danu. Kompletno su rasprodali sedamnaestodnevni koncert u Centru Sava.[14] Godine 1990. Brena je odrala i koncert u Bugarskoj, na stadionu Vasil Levski u Sofiji, pred oko 110.000 ljudi;[15] na scenu je sletela helikopterom. To se ponovilo krajem 2011. u areni Armejec pred vie od 20.000 ljudi.[16]

Solo karijera i privatni ivot

Godine 1991. Lepa Brena snima poslednji zajedni?ki album sa Slatkim grehom, Zaljubika. Album nije posebno propra?en u medijima zbog Breninog preloma noge u skijakoj nesre?i novembra 1992. i njene udaje krajem godine 7. decembra 1991, za tenisera Slobodana ivojinovi?a (sa kojim ima dva sina Stefana (1992) i Viktora (1998); imaju i sina Filipa iz ivojinovi?evog pre?anjeg braka). Njihovo ven?anje je bilo najraskonije ven?anje 1991. godine, svadba je bila odrana u hotelu Interkontinental na Novom Beogradu, pred velikim brojem zvanica iz sveta muzike, me?u kojima su bile Dragana Mirkovi? i Svetlana Ranatovi? tada Veli?kovi?, mlada je nosila raskonu skupocenu ven?anicu "Kristijan Dior". [17][18]

Nakon trogodinje pauze, ovaj put samostalno, Brena izdaje album Ja nemam drugi dom i odrava koncert na beogradskom stadionu Tamajdan. Slede?i album Kazna boija izdat je 1995. i propra?en turnejom po Makedoniji. Album Luda za tobom izdat je 1996. godine. ?etiri godine kasnije, sa Slatkim grehom pravi poslednji zajedni?ki projekat: Pomra?enje sunca.[19]

Dana 23. novembra 2000. Brenin sin Stefan je kidnapovan. Po uplati otkupa od dva i po miliona nema?kih maraka u keu, de?ak je oslobo?en nakon pet dana.[20] ivojinovi?i su se ubrzo preselili u Sjedinjene Ameri?ke Drave, te je prekinut svaki peva?icin rad sa Slatkim grehom. Ipak, Brena se ubrzo i vratila kako bi nastavila sa karijerom.[17]

Godine 2004. je izdala The Best Of Lepa Brena sa 42 najve?a hita svoje karijere, a ?etiri godine kasnije i album U?i slobodno sa 10 novih pesama me?u kojima su novi hitovi Pazi kome zavidi i Ku?a lai. Godine 2009. organizovana je balkanska turneja. Najnoviji album, nazvan Za?arani krug, Brena je izdala 2011. Dana 20. oktobra 2011, na svoj pedeset i prvi ro?endan, odrala je koncert u Beogradskoj areni. U Kombank je dola helikopterom, a uz njene pesme su igrali plesa?i iz Operacije Trijumf.[21]

Godine 2009. pojedinci bonja?ke i hrvatske narodnosti bojkotovali su Brenine koncerte unutar balkanske turneje u Sarajevu (30. maj) i Zagrebu (13. jun). Tih dana su u medijima izale Brenine fotografije, napravljene 1993. tokom Rata u Bosni i Hercegovini, a na kojima ona pozira u uniformi Vojske Republike Srpske u gradu Br?kom.[22] Imaju?i u vidu da je Fahreta Bosanka, protestanti su je nazivali izdajicom i ?etnikuom. Ipak, koncerti su odrani bez incidenata, a Lepa Brena je izjavila da u pitanju nije vojna uniforma ve? kostim kori?en 1990. prilikom snimanja spota za pesmu Tamba lamba u Africi a prikazan u filmu Hajde da se volimo 3 te da u Br?ko nije dola da bi pevala vojnicima ve? da bi iz grada izbavila svog oca.[23]

Dana 22. oktobra 2010. umro je osamdesetdvogodinji Brenin otac Abid Jahi? nakon to ga je u rodnom Br?kom udario autobus. Sahranjen je tri dana po smrti, a na kojoj je prisustvovala i peva?ica.[24] Dana 20. oktobra 2011, na svoj 51. ro?endan, prire?uje nezaboravan koncert u Beogradskoj areni pred vie od 20.000 ljudi. Na koncertu su gostovale njene kolege sa kojima je sara?ivala tokom tri decenije svoje duge karijere. Zbog velikog interesovanja napravljena je i repriza koncerta koja je odrana sutradan, 21. oktobra. Ona je 27. jula 2012. zavrila u bolnici nakon to je osetila snane bolove; naime, dijagnostifikovana joj je venska tromboza, zbog koje je morala da otkae sve avgustovske koncerte. Sli?na neprilika dogodila joj se i 2004. godine, kada je medicinsko osoblje moralo da joj otkloni krvni ugruak (tromb) iz ruke.[25]

Trenutno u gradovima Novom Pazaru,[26] Kragujevcu, Pirotu, Vranju, Niu, Leskovcu, Rumi, Uicu (Srbija), Temivaru (Rumunija) i Tokiju (Japan), kao i u Podgorici (Crna Gora),[27] postoje zgrade sa njenim imenom. Sem toga, Brena je po?asni gra?anin Kikinde.[28]

Diskografija

  • ?a?ak, ?a?ak (1981)
  • Mile voli disko (1982)
  • Sitnije, Cile, sitnije (1983)
  • Bato, bato (1984)
  • Pile moje (1985)
  • Jedan dan ivota (1985)
  • Voli me, voli (1986)
  • Okre?e mi le?a (1986)
  • Hajde da se volimo (1987)
  • ?etiri godine (1989)
  • Boli me uvo za sve (1990)
  • Zaljubika (1991)
  • Ja nemam drugi dom (1993)
  • Kazna boija (1994)
  • Luda za tobom (1996)
  • Pomra?enje sunca (2000)
  • The Best Of Lepa Brena (2004)
  • U?i slobodno (2008)
  • Za?arani krug (2011)
Videografija
SpotGodinaReiser
Sitnije, Cile sitnije1983-
Epidemija ljubavi1984-
Decko mi je skolarac1984-
Bosanac1984-
Bato, Bato1984-
Seik1985-
Sanjam1987-
Golube1987-
Hajde da se volimo1987-
Robinja1989-
Jugoslovenka1989-
Pozeli srecu drugima1989-
Igraj,dragi1989-
Ja pripadam uvek tebi1989-
Cuvala me mama1989-
Imam pesmu da vam pevam1989-
Jablane1989-
Cetiri godine1989-
Let`s fall in love1989-
Cik pogodi1990-
Boli me uvo za sve1990-
Tamba,Lamba1990-
Evo moga delije1990-
Bice belaja1990-
Kazni ga Boze1990-
Zaljubiska1991-
Pesma narodna1991-
I da odem iza ledja Bogu1994-
Dva dana1994-
Ma gde bas ti1994-
Ja nemam drugi dom1994-
Nema leka apoteka1994-
Ti ne znas1994-
Bol za bol1994-
Vatra se dize1994-
2, 3, 303, noci ja i ti1994-
Moj se dragi Englez pravi1994-
Ona ili ja1995-
E, moj Miko1995-
Kolo, kolo1995-
Nekoj drugoj decu pravi1995-
Kazna Bozija1995-
Izdajice1995-
Sta ce mi zivot1995-
Luda za tobom1996Dejan Mili?evi?
Ti si moj greh1996Dejan Mili?evi?
Ljubav Je1996-
Sve mi dobro ide osim ljubavi1996Dejan Mili?evi?
Takve i Bog cuva1996-
Nisam ja mali1996-
Pomracenje sunca2000Dejan Mili?evi?
Pazi kome zavidis2008Visual infinity
Brisi me2011Dejan Mili?evi?
Uradi to2011Dejan Mili?evi?
Stakleno zvono2011Dejan Mili?evi?
Biber2011Dejan Mili?evi?
Metak sa posvetom2011Dejan Mili?evi?
Ne bih ja bila ja2011Dejan Mili?evi?
Udji slobodno2012Dejan Mili?evi?
Ljubav nova2015TOXIC ENTERTAINMENT
Zali boze2016TOXIC ENTERTAINMENT
Carica2016TOXIC ENTERTAINMENT
Zar je vazno da l' se peva ili pjeva2017Haris Dubica
Bolis i ne prolazis2017Haris Dubica

Filmografija

  • Tesna koa (1982)
  • Nema problema (1984)
  • Kamiondije opet voze (1983)
  • Kamiondije ponovo voze (1984)
  • Hajde da se volimo (1987)
  • Hajde da se volimo 2 (1989)
  • Hajde da se volimo 3 (1990)


comments